Hemsida

Wiki Loves Monuments är i full gång!

I den internationella fotografitävlingen i september synliggörs sevärdheter i länderna som deltar. Tävlingen bidrar med bilder av skyddade byggnader, världsarv, byggda kulturmiljöer av riksintresse och arkeologiska platser. Bilderna kommer att lagras i Wikimedia Commons under en öppen licens.

Det här årets tema är Den heliga platsen. Dina fotografier kan avbilda valfri plats eller plats av speciell betydelse för just dig. Alla nationellt registrerade kulturarv finns på kyppi.fi.

Det finns två serier av återfotografering i den finländska tävlingen: serien Förlorade platser och byggnader där man kan återskapa historiska fotografier över hela Finland, och en serie med fokus på Helsingfors, där man kan återskapa Signe Branders fotografier av Helsingfors (Foton Ajapaik och Wikimedia Commons). Förstapris tilldelas den mest insiktsfulla och fotografen som deltagit med flest bidrag i båda serierna.

Kom ihåg att du inte kan fotografera utan tillstånd i privata områden!

Den finska tävlingen ordnas av Wikimedia Finland rf, Museiverket och Finlands fotografiska museum

Foto

Vinnaren an den finländska tävlingen i 2018. Det gamla kraftverket i Vaajakoski. Fotograf Teuvo Salmenjoki. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vanha_voimalaitos.jpgCC BY-SA 4.0

Översättaren

  • nordsamiska och enaresamiska: Neeta Jääskö
  • skoltsamiska: Markus Juutinen
  • svenska: Vasilisa Parland

Översättningar Creative Commons — Erkännande 4.0 Internationell — CC BY 4.0